FŐOLDAL»HÍREK
»Minden, amit Székelyföld válogatottjáról tudni érdemes

Minden, amit Székelyföld válogatottjáról tudni érdemes

2014-07-07 10:35

Sporttörténelmi esemény: Debrecenben játssza első hivatalos mérkőzését Székelyföld csapata.

Sporttörténelmi esemény részese lehet, aki szombaton kilátogat az Oláh Gábor utcai stadionba, és megtekinti a DVSC-TEVA – Székely válogatott felkészülési mérkőzést, ugyanis a vendégeknek ez lesz az első hivatalos találkozója.

Mint azt a székely válogatott facebook oldaláról megtudtuk, válogató mérkőzést játszott Sepsiszentgyörgyön Kovászna és Hargita megye labdarúgócsapata, majd Székelyudvarhelyen Maros és Hargita megyék legjobbjai csaptak össze. A két lejátszott mérkőzés után hirdetett keretet Jakab Zoltán, Székelyföld válogatottjának szövetségi kapitánya, a kiválasztott játékosok utaznak Debrecenbe.

A budapesti Wenczel Kristóf sportjogász kezdeményezésére a Székelyföld Labdarúgó-egyesületet januárban felvették az NF-tanácsba, amelyet a nem FIFA-tag labdarúgó-válogatottak alkotnak. A 2003. december 12-én alakult sportszervezet célja, hogy minden olyan labdarúgó-válogatott számára nemzetközi szereplést biztosítson, amely etnikai, földrajzi vagy politikai helyzete miatt nem lehet a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tagja.

Wenczel Kristóf a következőket mondta a székely válogatottról a kronika.ro oldalnak:

- Csaknem két éve született meg az ötlet: egy újsághírben figyeltem föl arra, hogy létezik az NF-tanács, és kétévente világbajnokságot is szerveznek tagjaiknak. Legutóbb 2012-ben Kurdisztánban volt a vb, azután felvettem velük a kapcsolatot, és elkezdtük a tárgyalásokat, hogy miként lehet csatlakozni. Januárban a Székelyföld Labdarúgó-egyesület néven 43. tagként felvettek ebbe a szervezetbe. Évente két hivatalos mérkőzést kell játszanunk, továbbá pár hete megérkezett az átirat, hogy Székelyföld válogatottja az idei világbajnokság mezőnyének tagja. Az egyesületet Budapesten hoztuk létre, abból a célból, hogy az adminisztrációból senkinek se legyen hátránya.


A székely U19-es válogatott Diósgyőrben (fotó: szekelyhon.hu)

Székelyföld válogatottjának első szövetségi kapitánya Jakab Zoltán lett, akiről Wenczel úgy nyilatkozott, hogy meg tudja oldani egy ütőképes csapat összeállítását.

- Szeretnénk, hogy a mérkőzések és a világbajnokság Székelyföldnek nagyon jó megjelenési felület legyen, egy olyan porond, ahova talán sosem tudna eljutni. A régió hírnevét olyan helyekre vinnénk el a világban, ahol sosem hallottak még a székelyekről. Amikor felvettem a kapcsolatot a szervezettel, mindenki abszolút képben volt Székelyföld helyzetével, ez nagyon kellemes meglepetés volt számomra – folytatta Wenczel Kristóf a kronika.ro oldalon.

Székelyföld válogatottja természetesen a székely színeket fogja használni. Mint kiderült, első hivatalos mérkőzésüket Himalája együttesével játszották volna még május végén. A találkozóra azonban nem került sor, mivel az indiai féllel nagyon nehezen tudtak kommunikálni a mérkőzés szervezői, továbbá többszörös vízumkérelmüket is elutasította a magyar konzulátus.

Fontos tudnivaló, hogy nem székelyföldi nemzeti, hanem Székelyföld válogatottját alapították meg – ezt az ötletgazda azzal magyarázta, hogy így megmaradt a nyitottság a román labdarúgók felé is, nem egy elkülönülő szervezet, hanem a régió csapata lesz.

A DVSC-TEVA - Székely válogatott mérkőzést szombaton 20 órakor rendezik az Oláh Gábor utcai stadionban, a belépés ingyenes.


Aktuális hírek, események