FŐOLDAL»HÍREK
»A két legenda valamennyi siker részese volt

A két legenda valamennyi siker részese volt

2014-06-02 10:20

Bernáth Csaba és Dombi Tibor már 7-7 aranyérmet nyert a Lokival.

Hét NB I-es aranyérem, hat Magyar Kupa-elsőség, hat Szuperkupa-siker és egy Ligakupa-győzelem: ez a debreceni labdarúgás legutóbbi másfél évtizedének termése. A Lokiban egyetlen olyan futballista van, aki mind a húsz trófeával büszkélkedhet, a harmincöt esztendős Bernáth Csaba, akivel a DVSC történetének első három bajnoki címét elevenítette fel a Napló. 

Kilenc éve a Fradival futottunk versenyt, s mi diadalmaskodtunk, mégpedig úgy, hogy ültem a fotelben, amikor megnyertük a bajnoki címet – kezdte mondandóját Berni. – Vasárnap délben játszott a Ferencváros Pécsett, s mivel mi előző nap 5-1-re vertük a Békéscsabát, a zöldeknek mindenképpen nyerniük kellett ahhoz, hogy versenyben maradjanak. Lipcseiék azonban kikaptak a Mecsekalján, ezért a lefújás után öt perccel már csörgött a telefon, hogy induljak ünnepelni. Az egykori Kövér Egér nevű helyen gyülekeztünk, majd kimentünk a Kossuth térre, ahol már több százan vártak bennünket, spontán. Az utolsó forduló után, a szervezett főtéri ünnepre nyitott járművekkel érkeztünk, én az egyik tetején utaztam, úgy szóltak rám, hogy vigyázzak, mert a villamosvezeték érintése nem egészséges – nevetett Bernáth, aki elmondta, ha az első bajnoki fieszta ötvenezres tömegére gondol, még ma is beleborzong. – Rá egy évre a második helyen vártuk az utolsó kört, az Újpest a Fehérvárt fogadta a Puskás-stadionban, mi pedig a Pápa ellen játszottunk. A pályán, meccs közben derült ki, hogy a lilák kikaptak, ezért győzelmünkkel megelőztük őket. Óriási és nem igazán remélt ünneplés kezdődött a szakadó esőben az Oláh Gábor utcán.

A zsinórban harmadik elsőséget 2008 tavaszán gyűjtötte be a Loki. – Akkor ősszel nyolcpontos előnnyel vezetett előttünk az MTK, végül mi végeztünk előttük, éppen nyolc egységgel – idézte fel az ominózus szezont a labdarúgó. – Ez is mutatja, milyen bivalyerős csapatunk volt. Tavasszal nagyon elkaptuk a fonalat és nem is engedtük ki a kezünkből már. Óriási dolognak tartom, hogy háromszor egymás után diadalmaskodni tudtunk, mint ahogyan az elmúlt tizenöt év sikertermése is hihetetlen számomra. Ez hosszú évek tudatos építkezésnek az eredménye, akár a menedzsmentet, akár a szakmai munkát vesszük figyelembe. A DVSC meghatározó klubja lett hazánknak és letettük a névjegyünket Európában is. A mostani siker pedig azért más, mert a gyönyörű stadionunkban vehettük át a bajnoki serleget.

Bernáth Csaba mellett természetesen Dombi Tibor, a Loki negyven éves ikonja, aki mind a hét bajnoki cím idején a csapat játékosa volt. A Bombázó becenévre hallgató szélső kicsit zavarba jött, amikor a 2009-es, 2010-es és a 2012-es esztendő felidézésére kértük.

Hú, az melyik is volt? – kérdezett vissza nevetve. – Ja, igen, a 2008/2009-es szezonban egy év szünet után másztunk vissza a trónra. A Herczeg András vezette szakmai stáb irányította az akkori csapatot, amelyik kiváló játékosokból állt, nem véletlen, hogy az előző évi ezüst után ismét miénk lett az aranyérem. Azon a nyáron jutottunk be a Bajnokok Ligája csoportkörébe, aminek következtében még jobban megerősítették a gárdát. Az egy csoda volt, és az is, hogy az őszi BL-kalandot követően 2010-ben nem csak a bajnoki cím, de a Magyar Kupa, a Szuperkupa és a Ligakupa is Debrecenbe került. Aztán pedig az Európa Ligában szerepeltünk, szóval feledhetetlen időszak volt.

A visszatekintést a 2012-es, veretlenül megnyert szezonnal zártuk. – Tulajdonképpen mindegyik bajnokságnak van valami különlegessége, ennek az, hogy a Vasas hatvanas évekbeli idénye óta senki sem tudott veretlenül zárni egy pontvadászatban. Jó passzban volt a társaság és minden sikerült. Az idei elsőség pedig természetesen az új Nagyerdei Stadion felépülése miatt feledhetetlen! Emlékszem, a korábbi években többször is elhangzott, hogy lesz új stadionja a DVSC-nek, hihetetlen, hogy még én is pályára léphettem benne. Ha anno, amikor az NB II-ben fociztam, valaki elém áll ezzel a sikersztorival, aminek szemtanúi lehettünk a cívisvárosban, hát minimum furcsán néztem volna rá. Aztán jött az első kupagyőzelem, a bajnoki címek, a BL- és az EL-szereplés és most az új stadion… Olyan ez, mint egy mese, így kerek a történet, ennél szebbet kitalálni sem lehetett volna.

HBN


Aktuális hírek, események