FŐOLDAL»HÍREK
»A dietetikus ajánlásai – így tartják magukat formában a DLA-sok

A dietetikus ajánlásai – így tartják magukat formában a DLA-sok

2020-03-26 10:30

A koronavírus-járvány miatt szünetelő meccsek és csoportos edzések hiányának ellenére a Debreceni Labdarúgó Akadémia vezetői, edzői és ifjú futballistái is mindent megtesznek azért, hogy a lehetőségekhez képest eleget mozogjanak. Emellett ilyen körülmények között még a szokásosnál is jobban felértékelődik a táplálékbevitel fontossága: lássuk, Dr. Zsanda Emília dietetikus milyen tanácsokkal látta el a DLA-s labdarúgókat azért, hogy “formában maradjanak”.

Ilyenkor kiemelten fontos, hogy tartsunk napirendet, ami biztosítja, hogy minden nap ugyanakkor étkezzünk, ez a nassolástól és a túlevéstől is megóv minket. Szintén lényeges, hogy együnk napi rendszerességgel zöldséget, gyümölcsöt, tejtermékeket, teljes értékű gabonát. Étkezzünk naponta 3-5-ször, és persze igyunk sok folyadékot, ami főként csapvíz vagy ásványvíz legyen!

A DLA labdarúgói tudják az egyik fő szabályt is: most ne a nassolnivalókból vásároljunk be, hiszen ha kevesebbet mozgunk, a megszokott mennyiségű édesség is pluszt jelent, így nehezebben tudjuk tartani a formánkat. Az akadémia sportolói arra nézve is kaptak ajánlást, hogy vezessenek táplálkozási naplót. De mi is az tulajdonképpen?

Sokszor úgy gondoljuk, alig ettünk, vagy hogy a napunk étkezés szempontjából teljesen rendben volt. Ezt lehet ellenőrizni egy napló segítségével. A táplálkozási napló segít, hogy képet kapjunk az elfogyasztott ételek mennyiségéről, minőségéről. Vezethetjük rendszeresen, vagy csak egy-egy nap, a lényeg, hogy a táplálékbevitel kontroll alatt legyen. 

A DLA játékosai edzőik vezetésével igyekszenek maximálisan betartani a dietetikus ajánlásait: tartják formájukat, hogy megfelelő állapotban térhessenek vissza a pályára.

T.Cs.Zs.


Aktuális hírek, események