FŐOLDAL»ARCHÍV HÍREK
»Kapusból gólvágó

Kapusból gólvágó

2007-06-21 15:00

Sportoló jobb bemutatkozásról aligha álmodhat, mint a DVSC-TEVA 19 éves csatára, Szilágyi Péter, aki élvonalbeli szereplése hetedik percében gólt szerzett egy olyan mérkőzésen, amelyen a bajnoki cím sorsa is eldőlhetett.


– Mindig erről álmodtam: egyszer majd tízezer ember előtt léphetek pályára a DVSC-ben, és az én gólommal vezet a csapat - mondja átszellemülten, felidézve a REAC elleni mérkőzésen történteket.
A robusztusnak jóindulattal sem nevezhető, de fürge támadó – még óvodás korában – kapusként kezdte pályafutását. Mint mondja, szeretett védeni, nem is ment neki rosszul, de egy idő után elunta magát ott hátul, és – hat esztendő múltán – megtörtént a váltás. Pécsett játszottak a diákolimpián, amikor egy győzelemre álló mérkőzés utolsó pár percére előre kérte magát edzőjétől, Czóbel Leventétől.
– Nagyon jólesett a kötetlen futkározás, s bár gólt akkor még nem szereztem, már nem kellett visszaállnom a kapuba. Ettől kezdve a csatárposzton számítottak rám a csapat-összeállítás során.
Szilágyi Péter ahhoz a generációhoz tartozik, amely már a Sándor Tamásék megalapozta Loki- sikereken nőtt fel. Társaival, amikor éppen nem a sportiskola korosztályos csapatában játszottak mérkőzést, az Oláh Gábor utcai stadion lelátóján szurkoltak a nagyoknak. Így nem csoda, ha az élvonalbeli bemutatkozásukat is csak a Lokiban tudták elképzelni. Ez Péternek felejthetetlen marad. Ahhoz képest, hogy másfél éve még az ifi A-ban kergette a labdát, óriási utat tett meg a bajnoki cím ünnepléséig. Egy éven át a Létavértes NB III-as alakulatában szerepelt, és több mint egy tucat gólt szerzett. Saját bevallása szerint számára jó iskola volt a felnőtté váláshoz, hiszen rutinos védők eszén kellett túljárnia, hétről hétre. Teljesítményével felhívta magára Miroslav Beránek figyelmét is, aki a téli felkészülésre hét másik társával a felnőtt kerethez hívta, majd hatójukat ott is tartotta.
– Csatárként nem sok reményem lehetett a debütálásra, hiszen ezen a poszton a Loki nagyon erős. Sidibének jól ment a játék, Sztojkov is egyre jobban belejött a góllövésbe, s még ott volt Zsolnai, aki amúgy az egyik legjobb barátom a csapatban.
Valóban, szerencse is kellett ahhoz, hogy az időközben az U19-es válogatottban Szlovákia ellen bemutatkozó Szilágyi Péter a Lokiban is pályára léphessen tétmérkőzésen. A sárga lapok, illetve sérülés miatt hiányzó Sidibe és Sztojkov helyén Zsolnaival a kezdőcsapatba kerültek. Azt azonban ő sem gondolta, hogy néhány perc elteltével gólt is szerez.
– Szerencsére hamar sikerült kamatoztatni az erősségem – viszonylag gyorsan futom be az üres területeket –, s Leo kitűnő passzával egyedül indulhattam kapura. Felnézve láttam, hogy nincs benn senki, így eldöntöttem: kilövöm a hosszú sarkot, mert a kapus a rövidet zárta. Ilyen egyszerű egy gól története.
Ami valószínűleg nem az utolsó Szilágyi Péter életében, mert azt az érzést még sokszor át akarja élni – debreceni színekben.
Égerházi Péter

Aktuális hírek, események